Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-3ο ΤΕΥΧΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ 2010

Σ’ αυτό το 3ο φύλλο της εφημερίδας μας μπορείτε να διαβάσετε:
Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης σελ.2, Επαγγέλματα σελ.3, Υγιεινή διατροφή σελ.5 και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης
Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης θεωρείται ο θεμελιωτής του μοναχισμού στο Άγιο Όρος.
Γεννήθηκε γύρω στο 930 μ.Χ. στην Τραπεζούντα. Οι γονείς του, οι οποίοι κατάγονταν από την Αντιόχεια, πέθαναν πολύ νωρίς, ο πατέρας του πριν γεννηθεί, ενώ η μητέρα του λίγο καιρό μετά την γέννηση του, αφού προηγουμένως του έδωσε το όνομα Αβράμιος. Το πεντάρφανο μωρό μεγάλωσε μια μοναχή, φίλη της μητέρας του, η οποία όμως και αυτή πέθανε όταν ο Αβράμιος έγινε επτά ετών. Κοντά σε αυτή ο Άγιος γνώρισε και αγάπησε το Χριστιανισμό και το μοναχισμό. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην Τραπεζούντα και κατόπιν συνέχισε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έμεινε στο σπίτι μιας ξαδέλφης του, η οποία ήταν παντρεμένη με έναν αξιωματικό που ονομαζόταν Ζεφινεζέρ. Στην Κωνσταντινούπολη φοίτησε στη σχολή του Αθανάσιου, ο οποίος θεωρούνταν σοφός δάσκαλος. Στη σχολή αυτή δίδαξε κατόπιν και ο ίδιος και απέκτησε μεγάλη φήμη. Αργότερα γνώρισε τον Όσιο Μιχαήλ τον Μέλινο, ο οποίος ήταν ηγούμενος στη Μονή Κύμινα στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας. Μαζί με αυτόν, γνώρισε και τον ανιψιό του, Νικηφόρο Φωκά, ο οποίος μετά από μερικά χρόνια έγινε Αυτοκράτορας. Ο Αβράμιος ακολούθησε τον Όσιο Μιχαήλ στη Μονή Κύμινα, όπου άκυρη μοναχός και πήρε το όνομα Αθανάσιος. Μετά από τέσσερα χρόνια αποσύρθηκε στην έρημο, όπου ασκήτεψε, μέχρι τη στιγμή που ο Όσιος Μιχαήλ τον όρισε πνευματικό πατέρα του Νικηφόρου Φωκά. Αυτό μεγάλωσε τη φήμη του, πράγμα το οποίο ο ίδιος δεν ήθελε. Έτσι, πήγε στο μοναστήρι του Ζυγού στον Άθω, όπου παρουσιάστηκε με το όνομα Βαρνάβας, επιζητώντας την αφάνεια. Η ταυτότητα του όμως έγινε γνωστή και ο Νικηφόρος Φωκάς ζήτησε να τον δει και εκδήλωσε την επιθυμία του να γίνει μοναχός. Του ζήτησε μάλιστα να κτίσει μια εκκλησία και ένα ησυχαστήριο στον Άθω, στέλνοντάς του για το σκοπό αυτό αρκετό χρυσάφι. Έτσι ο Αθανάσιος έκτισε το 963 τη Μονή Μεγίστης Λαύρας στην άκρη του Άθω. Το έτος αυτό θεωρείται και το έτος έναρξης του μοναχικού βίου στο λεγόμενο πλέον «Άγιο Όρος». Γύρω από το καθολικό της μονής κτίστηκαν κελιά, μαγειρείο, τράπεζα, νοσοκομεία, ξενώνες, υδραγωγείο, μύλος. Πολλοί μοναχοί ήρθαν να ζήσουν στη Μονή υπό την καθοδήγηση του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος εφάρμοσε καινοτομίες στο μοναστικό βίο του Αγίου Όρους. Οι μοναχοί άρχισαν να καλλιεργούν την γη και να συνδυάζουν την προσευχή με την εργασία και τη δημιουργία, ενώ ως τότε ζούσαν περισσότερο ασκητικό, αναιρετικό βίο.
Στη Μονή αυτή έμεινε ο Άγιος Αθανάσιος για σαράντα χρόνια. Κατά τη διάρκεια οικοδόμησης μιας εκκλησίας, κατέρρευσε ένα τμήμα του τρούλου και τον καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει. Η μνήμη του τιμάται στις 5 Ιουλίου και στις 2 Μαΐου.
ΑΡΓΥΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΣΤ΄ΤΑΞΗ
ΠΑΠΑΊ΄ΩΑΝΝΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ-Ε΄ΤΑΞΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Επαγγέλματα που ...έσβησαν ή ξεθώριασαν στο πέρασμα του χρόνου. Βιοπαλαιστές, οι οποίοι αγωνίζονταν όλη την ημέρα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον ύπνο και την ξεκούρασή τους, ξεχνούσαν την ψυχαγωγία και πάλευαν για ένα καλύτερο αύριο, με αποφασιστικότητα αλλά και αισιοδοξία.
Ο γαλατάς
Οι γαλατάδες ήταν οι πρώτοι πλανόδιοι μεροκαματιάρηδες της ημέρας, που από το πρωί έπαιρναν τα στενά και τους δρόμους της πόλης, για να πουλήσουν το γάλα στους πελάτες τους. Πολλοί πελάτες, για να μη σηκωθούν από το κρεβάτι τους, άφηναν το κατσαρολάκι στην εξώπορτα και ο γαλατάς, πάντα συνεπής στο ραντεβού του, αφού το γέμιζε, το σκέπαζε βάζοντας μία πέτρα από πάνω για να μην το αναποδογυρίσει κάποια γάτα ή κάποιο σκυλί. Προπολεμικά, αλλά και μεταπολεμικά, το γάλα το πουλούσαν στα σπίτια, πηγαίνοντας είτε με τα πόδια είτε με το γαϊδουράκι. Το γάλα το έβαζαν μέσα σε αλουμινένια δοχεία (γκιούμια). Συνήθως, ήταν γελαδινό και ήταν πάντα φρέσκο και ολόπαχο. Τις ζεστές μέρες του χρόνου, για να μην χαλάσει το γάλα, κρεμούσαν τα δοχεία με το περιεχόμενό του στο πηγάδι, που λειτουργούσε και σαν ψυγείο. Για τη διανομή είχαν κύπελλα του 1/4 και της 1/2 οκάς, όπως και στην πώληση του κρασιού. Ορισμένοι είχαν κάνουλα σε κάθε γκιούμι, διότι τούτο τους διευκόλυνε στην διανομή. Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τα γαϊδουράκια, πολλοί γαλατάδες το γάλα το έβαζαν σε δύο στρογγυλά δοχεία που τα κρεμούσαν από ένα καμπυλωτό ξύλο, που το στήριζαν στην ωμοπλάτη. Άλλοι πάλι, στα άκρα ενός καμπυλωτού ξύλου, κρεμούσαν ξύλινα ταψιά, εντός των οποίων είχαν το γάλα σε μικρές κούπες.
Ο γανωτής ή καλαντζής
Το επάγγελμα του γανωτή είναι παλιό και έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο. Παλιότερα, οι γανωτήδες γύριζαν στους δρόμους μ ένα τσουβάλι κρεμασμένο από τον ώμο μέσα στο οποίο έβαζαν διάφορα χαλκώματα (κατσαρόλες, σινιά, ταψιά, κουταλοπήρουνα κ.ά.), που έπρεπε να γανωθούν. Άλλοι γύριζαν με τα πόδια και άλλοι μ' ένα γαϊδουράκι, για να φορτώνουν τα ξεβαμμένα χαλκώματα και τα γανωμένα, που έπρεπε να τα παραδώσουν στις νοικοκυρές. Το γύρισμα στις γειτονιές κρατούσε μέχρι το μεσημέρι, ενώ ο γανωτής επέστρεφε στο εργαστήριό του το απόγευμα. Εκεί, δίπλα στη φωτιά, που τη διατηρούσε με το φυσερό και χρησιμοποιώντας τ' απαραίτητα υλικά και εργαλεία, όπως τα κολλητήρια, τις μασιές, το καλάι (κασσίτερο), το νισαντίρι και το κεζάπι, τα έκανε καινούργια, δίνοντας τα νέα λάμψη.
Οι καροτσέρηδες
Οι συμπαθείς αυτοί επαγγελματίες, τα χρόνια εκείνα, προτού ακόμα εμφανισθεί το αυτοκίνητο, προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στο κοινό. Για την ανέγερση των αρχοντικών και των σπιτιών καθώς και των διαφόρων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, τα απαραίτητα υλικά, μεταφέρονταν με τα κάρα. Η δουλειά του καροτσέρη ήταν πολύ σκληρή, διότι έπρεπε με ζέστη, κρύο, βροχή, ακόμα και με χιόνι να κάνει τις διάφορες μεταφορές, που πολλές φορές ήταν και από μακρινές αποστάσεις, όπως πέτρες από τα λατομεία και άμμο από τα ποτάμια. Τα μονόκαρα ήταν και ανατρεπόμενα. Η ανακάλυψή τους στις αρχές του αιώνα θα διευκολύνει πολύ στην εκφόρτωση των οικοδομικών υλικών, όπως και των ανατρεπόμενων, μεταπολεμικά, αυτοκινήτων. Στο άδειο κάρο, ο καροτσέρης του μονόκαρου καθόταν εσωτερικά και στην αριστερή γωνιά, για να μπορεί, με το δεξί χέρι που κρατούσε τα γκέμια (ηνία) και το καμουτσίκι, να κατευθύνει και να ελέγχει το άλογο. Ο καροτσέρης του διπλόκαρου καθόταν μπροστά και στο μέσο της καρότσας, κρατώντας και με τα δύο χέρια τα γκέμια.
Ο τσαγκάρης
Σήμερα όταν λέμε τσαγκάρη εννοούμε τον τεχνίτη που επιδιορθώνει τα χαλασμένα μας παπούτσια. Πριν χρόνια όμως, ο τσαγκάρης τα έφτιαχνε ο ίδιος από την αρχή. Το τσαγκαράδικο, ο χώρος όπου ήταν στημένος ο πάγκος του με όλα τα σύνεργα, ήταν ανοιχτό απ’ το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Εκεί, σκυμμένος πάνω από τον πάγκο του, δούλευε ώρες ατέλειωτες φορώντας πάντα τη χαρακτηριστική δερμάτινη ποδιά του. Εκεί δεχόταν και τις παραγγελίες των πελατών του. Στις μεγάλες πόλεις υπήρχαν μεγάλα τσαγκαράδικα, όπου δούλευαν πολλοί τσαγκάρηδες, μαζί με καλφάδες και τσιράκια. Τα τσαγκαράδικα αυτά δέχονταν μεγάλες παραγγελίες και για να ανταποκριθούν στις απαιτήσει των πελατών, δούλευαν ασταμάτητα. Η κατασκευή των παπουτσιών ήταν εξ ολοκλήρου χειροποίητη. Δεν υπήρχαν τότε κόλλες και μηχανές. Ήταν ραφτά και καρφωτά. Για να τα κατασκευάσει ο τσαγκάρης αγόραζε το δέρμα. Τα δέρματα ήταν δύο ειδών, τα ψιλά που τα χρησιμοποιούσε για το πάνω μέρος του παπουτσιού και τα χοντρά, με τα οποία έφτιαχνε το κάτω μέρος, τις σόλες δηλαδή. Όταν ερχόταν ο πελάτης για να παραγγείλει ένα ζευγάρι παπούτσια, τον έβαζε ο τσαγκάρης να πατήσει πάνω σ’ ένα χοντρό πετσί κι εκεί μ’ ένα μολύβι, που το σάλιωνε προηγουμένως ζωγράφιζε το πέλμα του.
Η υφάντρα
Στα παλιά χρόνια οι γυναίκες ασχολούνταν με το ράψιμο, το κέντημα και την ύφανση. Και μάθαιναν τον αργαλειό, δηλαδή την ύφανση, από τις λεγόμενες «μαΐστρες». Οι κόρες ετοίμαζαν με τα ίδια τους τα χέρια σχεδόν όλα τα προικιά τους. Οι αρχοντοπούλες ύφαιναν κυρίως μεταξωτά και για να πατούν χωρίς να πονούν στο ποδαρικό του αργαλειού, συνήθιζαν να φορούν τα λεγόμενα «τερλέζια», που ήταν είδος παντόφλας με ελεύθερη τη φτέρνα. Οι γεροντότερες γυναίκες βοηθούσαν τα κορίτσια σε όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες και τραγουδούσαν συνήθως για τις νεαρές υφάντρες το τιμητικό τραγούδι: «Δικός μου είναι ο αργαλειός, δικό μου και το χτένι, δική μου και η πέρδικα που κάθεται και φαίνει».
Ο λούστρος
Παλιότερα που ο κόσμος περπατούσε σε χωμάτινους δρόμους, τα παπούτσια σκονίζονταν ή λασπώνονταν εύκολα. Τότε γνώρισε άνθηση και το επάγγελμα του λουστραδόρου. Αυτός μ' ένα κασελάκι μπροστά του, αληθινό κομψοτέχνημα, και γύρω του να κρέμονται οι βούρτσες και τα βερνίκια με τα διάφορα χρώματα, κάθονταν σ' ένα χαμηλό σκαμνάκι, στην αρχή μιας πλατείας ή μπροστά από ένα καφενείο, και περίμενε υπομονετικά Για να προσελκύσει τους πελάτες γίνονταν ταχυδακτυλουργός ή χτύπαγε ρυθμικά το κασελάκι. Ο πελάτης πλησίαζε κι άπλωνε, όπως ήταν όρθιος, πρώτα το δεξί πόδι πάνω στην ειδική μεταλλική θέση της κασέλας κι έπειτα το άλλο. Έτσι άρχιζε η "ιεροτελεστία" του βαψίματος... Ο λούστρος παπουτσιών είναι ένα από τα επαγγέλματα που έχουν εκλείψει σήμερα στην Ελλάδα, κάποιος θα τα δει περισσότερο σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία για παράδειγμα που ακόμη και παιδιά λουστράρουν τα παπούτσια των περαστικών και των τουριστών στην ανάγκη για τον επιούσιο.
ΚΑΡΑΝΤΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΣΤ΄ΤΑΞΗ

Tι είναι η υγιεινή διατροφή και γιατί πρέπει να τρώω υγιεινά;
Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Πάνω από όλα, τη διατροφή σας πρέπει να την απολαμβάνετε! Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά σας. Επιδρά με διάφορους τρόπους όπως π.χ. βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά να βελτιώσετε την αρτηριακή πίεση και να μην πάρετε βάρος. Εκτός από τα θέματα υγείας, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τρώτε πιο υγιεινά. Θυμηθείτε. Μην προσπαθήσετε να τα αλλάξετε όλα αμέσως. Μερικές μικρές αρχικές αλλαγές θα κάνουν την μεγάλη διαφορά! Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: γάλα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά και κρέας.
ΚΡΑΝΤΩΝΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ-ΣΤ΄ΤΑΞΗ
ΚΕΦΑΛΑ ΛΙΝΑ & ΜΑΛΤΕΖΟΥ ΧΡΥΣΑ
Ε΄ΤΑΞΗ
Εργατική Πρωτομαγιά
Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο". Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket. Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
ΧΑ’Ι’ΤΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ & ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ-ΣΤ΄ΤΑΞΗ
Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε μέσα στο πλήθος, και αστυνομικοί μαζί με μπράβους αρχίζουν να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση.
Πλήθος τα έθιμα του τόπου μας για τον εορτασμό της μέρας τούτης που συμβόλιζε πάντοτε την τελική νίκη του καλοκαιριού και της ζωής κατά του χειμώνα και του θανάτου. Της μέρας τούτης, που δεν ξεχνάμε πως εκτός από γιορτή της άνοιξης, είναι αφιερωμένη και στον εργατικό αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Πέρα από τον παραδοσιακό στολισμό της θύρας του σπιτιού με το ολάνθιστο στεφάνι, τα τραγούδια, οι αναπαραστάσεις, οι προλήψεις, οι γιορτινές συνήθειες κι οι συμβολισμοί ανθούσαν και παράλλαζαν από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας για τη μέρα της Πρωτομαγιάς. Χαρακτηριστικό ότι οι βασικές εκδηλώσεις της, όπως η έξοδος των ανθρώπων στην ύπαιθρο με συνοδεία χορών και τραγουδιών και το μάζεμα λουλουδιών για να πλεχτούν στεφάνια, τα οποία στη συνέχεια κρεμιούνται σε εμφανή θέση των σπιτιών, συναντώνται ι στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών. Στη Σουηδία, π.χ., την Πρωτομαγιά οι χωρικοί μαζεύουν πράσινα κλαδιά που τα αναρτούν στα σπίτια τους, ενώ τραγουδούν τραγούδια που μιλούν για ευφορία και ευτυχία. Σε χωριά της Γερμανίας την 1η Μαΐου ένα κλαδί στολισμένο με ταινίες τοποθετείται στην κεντρική πλατεία και γύρω του στήνονται ξέφρενοι χοροί. Ακόμη εκλέγουν το πιο όμορφο κορίτσι του χωριού ως Βασίλισσα του Μαΐου, το οποίο και ντύνουν με κάτασπρο φόρεμα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΑΡΝΑΙΑΣ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΑΣΤΡΙΝΑΚΗ
ΕΡ. Πώς σας λένε και ποιος είναι ο βαθμός σας;
ΑΠ. Το όνομά μου είναι Γεώργιος Αστρινάκης και είμαι Υποπυραγός.
ΕΡ. Πού μένετε;
ΑΠ. Μένω στην Αρναία.
ΕΡ. Πώς είναι η καθημερινή και η επαγγελματική σας ζωή;
ΑΠ. Είμαι ένας άνθρωπος όπως όλοι. Τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τον περνάω στο γραφείο μου διότι έχω πολλές υπηρεσιακές ευθύνες.
ΕΡ. Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
ΑΠ. Ελεύθερος χρόνος δε μου μένει και πολύς. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο προτιμώ να ξεκουράζομαι στο σπίτι μου. Όταν δεν έχω βρίσκομαι στο γραφείο μου.
ΕΡ. Πώς διαλέξατε αυτό το επάγγελμα;
ΑΠ. Πάντα μου άρεσε από μικρός. Το είχα βάλει σαν στόχο. Είναι καθήκον ενός αξιωματικού η προσφορά υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο.
ΕΡ. Υπάρχουν δυσκολίες στο επάγγελμά σας;
ΑΠ. Δυσκολίες υπάρχουν πολλές. Η μεγαλύτερη είναι ότι διακινδυνεύουμε σε κάθε περιστατικό την ίδια μας τη ζωή.
ΕΡ. Θα θέλατε να αλλάξετε κάτι στο επάγγελμά σας;
ΑΠ. Θα ήθελα να μη συμβαίνουν τόσα πολλά συμβάντα καθημερινά, για να ξεκουράζονται λιγάκι οι άντρες μου, άλλα και εγώ ο ίδιος.
ΕΡ. Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν βλέπουν την περιουσία τους να καίγεται ή να καταστρέφεται;
ΑΠ. Είναι φοβισμένοι και ταραγμένοι. Εμείς προσπαθούμε να τους ηρεμήσουμε και να τους υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τους βοηθήσουμε.
ΕΡ. Θα προτείνατε στα νέα παιδιά να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα;
ΑΠ. Αν τους αρέσει, φυσικά. Αν όχι, θα πρότεινα να κάνουν αυτό που τους αρέσει.
ΕΡ. Θα αλλάζατε τη δουλεία σας με κάποια άλλη;
ΑΠ. Όχι, δεν θα την άλλαζα με καμία.
Ευχαριστούμε πολύ.
Καραντώνας Μιχάλης, Παπαγγέλου Βάσω, Χιούτη Κατερίνα-Στ΄ τάξη.
Κεφαλά Λίνα , Μαλτέζου Χρύσα-Ε΄ τάξη
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Τον τελευταίο καιρό ακούμε τόσα πολλά για την οικονομική κρίση, για το ΔΝΤ και την ένταξη της χώρας μας σ’ αυτό. Έτσι αποφασίσαμε να βρούμε πληροφορίες και να μάθουμε τι είναι επιτέλους αυτό το ΔΝΤ .
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί. Το ΔΝΤ ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 στην Ουάσιγκτον, πρωτεύουσα των ΗΠΑ κατόπιν συνομολόγησης 39 Χωρών. Η ίδρυση του Οργανισμού αυτού είχε προπαρασκευαστεί κατά τη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοδοτική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στο Μπρέτον Γουντς, του Νιού Χαμσάιρ των ΗΠΑ, ενάμισι χρόνο πριν, από 1ης Ιουλίου μέχρι 22 Ιουλίου του 1944. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής. Κύριος σκοπός του εν λόγω οργανισμού είναι η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Μέλη του ΔΝΤ γίνονται δεκτά μόνο ελεύθερες και κυρίαρχες χώρες. Το 2000 τα μέλη του ΔΝΤ αριθμούσαν 182 (χώρες). Στα συστήματα παρακολούθησης των οικονομιών, συνεισφέρουν στατιστικά δεδομένα χωρίς να είναι μέλη του ΔΝΤ, οι Παλαιστινιακές Αρχές, το Χονγκ Κονγκ όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Ευρωζώνη και η Eurostat για όλη την ΕΕ. Η βασική αποστολή του ΔΝΤ είναι να παρέχει τεχνική και οικονομική βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Χώρες-μέλη που έχουν πρόβλημα με το ισοζύγιο πληρωμών μπορούν να ζητήσουν δάνεια και βοήθεια στη διαχείριση της εθνικής τους οικονομίας. Για να δοθεί η βοήθεια απαιτείται συνήθως από τις χώρες αυτές να προβούν σε μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνήθως απαιτούνται γιατί χώρες με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικές, νομισματικές και πολιτικές πρακτικές οι οποίες να οδηγήσουν οι ίδιες το σύστημα σε κρίση. Για παράδειγμα, χώρες με τεράστια ελλείμματα προϋπολογισμού, ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, αυστηρό έλεγχο τιμών, ή ιδιαίτερα υπερτιμημένο ή υποτιμημένο νόμισμα διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν στο μέλλον σοβαρό πρόβλημα με το ισοζύγιο πληρωμών. Έτσι, τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο, να διορθώσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση και όχι απλώς να χρηματοδοτήσουν την έλλειψη υπεύθυνης στάσης στα οικονομικά. Όταν η βοήθεια συνίσταται από δάνεια, αυτά συνήθως δίνονται σε δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δίνεται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι στόχοι.
Πρόγιος Νίκος & Φράγκος Γιώργος
Ε΄ τάξη


Τα ανέκδοτα του μήνα
H συμπύκνωση..
Ο δάσκαλος στον μαθητή:
- Γιατί η έκθεσή σου με θέμα το "γάλα" είναι τόσο μικρή; Δεν είχες τίποτε άλλο να γράψεις;
- Είχα, αλλά ήθελα να γράψω για το συμπυκνωμένο...!
H πρωτεύουσα της Ελλάδας
Ο μικρός Νικόλας προσεύχεται.
- Θεέ μου κάνε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πρωτεύουσα της Ελλάδας!
- "Γιατί χρυσό μου;", ρωτά η μαμά του.
- Γιατί έτσι έγραψα στο διαγώνισμα της Γεωγραφίας!
O Καραγκιόζης και το κολιτήρι
Λέει το κολιτήρι στο πατέρα του:
- Μπαμπάκο σε πήρε ο ύπνος!
Και ο καραγκιόζης απαντά:
- Πες του να με πάρει αργότερα!
To γάλαΜια φορά η μαμά του Τοτού λέει στο γιο της τον Τοτό :Τοτό πήγαινε να πάρεις 8 ΝΟΥΝΟΥ από το super market .O Toτός γυρνάει σπίτι μετά από ένα τέταρτο , και λέει στη μαμά του :Μαμά πήγα μα από έξω το super market έγραφε : Γάλατα υπάρχουν πολλά ΝΟΥΝΟΥ όμως ένα !
ΑΓΡΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΣΤ΄ΤΑΞΗ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
Με πρωταγωνιστή και σκόρερ δύο τερμάτων τον Ντιέγκο Φορλάν, η Ατλέτικο Μαδρίτης έκαμψε στην παράταση την αντίσταση της μαχητικής Φούλαμ (2-1) και κατέκτησε την πρώτη έκδοση του Europa League.
ΕΛΛΑΔΑ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Play-Offs
Play-Offs - 1η αγωνιστική
28/04 Α.Ε.Κ.-Π.Α.Ο.Κ .0-0
28/04 Άρης-Ολυμπιακός 2-0
Play-Offs - 2η αγωνιστική
02/05 Ολυμπιακός-Α.Ε.Κ. 2-1
02/05 Π.Α.Ο.Κ.-Άρης2-0
Play-Offs - 3η αγωνιστική
09/05 Α.Ε.Κ.-Άρης 4-2
09/05 Π.Α.Ο.Κ-Ολυμπιακός 1-0
Play-Offs - 4η αγωνιστική
12/05 Ολυμπιακός-Π.Α.Ο.Κ. 0-1
12/05 Άρης-Α.Ε.Κ. 1-1
Play-Offs - 5η αγωνιστική
16/05 19:00Ολυμπιακός-Άρης
16/05 21:15Π.Α.Ο.Κ.-Α.Ε.Κ.
Play-Offs - 6η αγωνιστική
19/05 21:15Α.Ε.Κ.-Ολυμπιακός
19/05 21:15Α.Ε.Κ.-Ολυμπιακός
Ο ΠΑΟΚ καταλαμβάνει την πρώτη θέση και παίρνει το εισιτήριο για το Champions League ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στις επόμενες αγωνιστικές των Play-Offs.
ΚΑΡΑΝΤΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΤ΄ΤΑΞΗ

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Την Κυριακή 17 Μαΐου γιορτάσαμε την έναρξη της Επανάστασης του ηρωικού Λαού της Χαλκιδικής εναντίον των τούρκων, που έγινε το βράδυ της 16ης προς την 17η Μαΐου 1821.
Στοιχεία για την Επανάσταση στον Πολύγυρο και τη Χαλκιδική υπάρχουν πολλά, αλλά όχι στα σχολικά βιβλία.
Θα προσπαθήσουμε να σας διηγηθούμε τα γεγονότα που συνέβησαν τότε, εκείνες τις μέρες πριν από 189 χρόνια στη Χαλκιδική μέσα από διάφορες πηγές, βιβλία, περιοδικά που διαβάσαμε.
Ο πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς,
έμπορος από τη Δοβίτσα Σερρών, ενώ βρισκόταν στις Σέρρες και στην Κωνσταντινούπολη για τις δουλειές του, ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Χαρτοφύλακα Νικηφόρο Ιβηρίτη, και ετοίμαζαν την επανάσταση στο Άγιο Όρος και τη Χαλκιδική από το 1817. Ο Εμμ. Παππάς ονομάζεται Αρχηγός και Υπερασπιστής της Μακεδονίας. Απ’ όλη τη Χαλκιδική συγκεντρώνονται 4000 πολεμιστές και ο Εμμ. Παππάς κάνει δύο σώματα: ένα με αρχηγό τον ίδιο που περιλαμβάνει 1000 μοναχούς και Μαντεμοχωρίτες, που συγκεντρώθηκαν στον Άθω και το άλλο περιλαμβάνει πολεμιστές από όλη τη Χαλκιδική, με περισσότερους τους Κασσανδρινούς και Χασικοχωρίτες. Στο δεύτερο, που έχει δύναμη 2000 ανδρών, αρχηγός είναι ο ανδρείος Κασσανδρινός οπλαρχηγός Σταύρος Χάψας. Το σώμα του Καπετάν Χάψα, από την Αρναία μέσω Χολομώντα, φθάνει στα Βασιλικά και έξω από τη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Σέδες. Το σώμα του Εμμ. Παππά, μετά από συγκρούσεις με μικρές τουρκικές φρουρές, καταλαμβάνει θέσεις στα στενά της Ρεντίνας και στη Νέα Απολλωνία, για να εμποδίσει τον τουρκικό στρατό που έρχεται από τη Δράμα και τη Πόλη προς τη Νότια Ελλάδα. Η σύρραξη με τους Τούρκους δεν κράτησε πολύ, επειδή οι κακώς οπλισμένοι επαναστάτες υποχωρούν στον πολυπληθέστερο και οργανωμένο τουρκικό στρατό και διασκορπίζονται ή καταφεύγουν στο Άγιο Όρος. Ο Εμμ. Παππάς με 200 πολεμιστές καταφεύγει στον Πολύγυρο, στις 16 Ιουνίου, όπου ήταν ο Μαυρουδής Παπαγεωργάκης, άξιος πολεμιστής. Λόγω έλλειψης πολεμοφοδίων, όλοι μαζί εγκαταλείπουν τον Πολύγυρο και υποχωρούν στην Κασσάνδρα. Το σώμα του Καπετάν Χάψα δεν προχωρεί προς τη Θεσσαλονίκη από το Σέδες που βρίσκεται, και υποχωρεί στα Βασιλικά. Κάτω από τη Μονή της Αγίας Αναστασίας, στη θέση «Κούτσουρο», γίνεται μια μάχη με την τουρκικό στρατό και το ιππικό, όπου ο Καπετάν Χάψας και τα παλικάρια του πέφτουν στο πεδίο της μάχης, αφού έχουν σκοτώσει αρκετούς τούρκους. Στο σημείο αυτό υπάρχει ανδριάντας, δίπλα στο δρόμο, για να μας θυμίζει, τον Χαλκιδικιώτη Καπετάν Χάψα και τα 68 παλικάρια του. Μετά τη μάχη των Βασιλικών, οι Τούρκοι του Μπαϊράμ προχωρούν στο εσωτερικό της Χαλκιδικής και καταστρέφουν τα πάντα: Αγία Αναστασία, Βασιλικά, Γαλάτιστα, Βάβδος.
Τον Πολύγυρο τον παραδίδουν στις φλόγες και από τα 1600 σπίτια μόνο 2-3 σώζονται. Όλοι οι κάτοικοι και οι πολεμιστές υποχωρούν στη Κασσάνδρα και προς τη θάλασσα. Πολλοί μπαίνουν στα πλοία και φεύγουν για τα νησιά. Ο Μπαϊράμ αφού πέρασε και κατέστρεψε πολλά χωριά της Χαλκιδικής, φεύγει για τη Νότια Ελλάδα, όπου στα Βασιλικά της Βοιωτίας οι Έλληνες επαναστάτες της περιοχής διαλύουν τον στρατό του και σκοτώνουν τον ίδιο. Οι Έλληνες πολεμιστές που έμειναν στην Κασσάνδρα, οχυρώνονται στη Ποτίδαια, όπου αντιστέκονται μέχρι το φθινόπωρο. Τότε ο θηριώδης πασάς Αβδούδ Αβούδ με 18000 άνδρες και ιππικό, φθάνει στα τέλη Οκτωβρίου απέναντι από το οχυρό των υπερασπιστών. Με διάφορα τεχνάσματα, στις 30 Οκτωβρίου 1821, καταφέρνει να περάσει την τάφρο και να κάμψει την αντίσταση των επαναστατών. Ο Αβούδ προχωρεί σε φοβερές καταστροφές κατά των χωριών της Κασσάνδρας, και τα γεγονότα αυτά έμειναν στην ιστορία με τον χαρακτηρισμό «Χαλασμός». Ο Αβούδ μετά την Κασσάνδρα, ολοκλήρωσε την κατάληψη όλης της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους, όπου επέβαλε πολύ σκληρές συνέπειες. Ο Εμμ. Παππάς, που είχε καταφύγει στο Άγιο Όρος, σώθηκε φεύγοντας προς την Ύδρα, αλλά πέθανε στο πλοίο από την στενοχώρια του.
Η ηρωική επανάσταση της Χαλκιδικής άρχισε στις 17 Μαΐου 1821 στον Πολύγυρο και τελείωσε στις 30 Οκτωβρίου 1821 στην Κασσάνδρα. Κράτησε πάνω από 6 μήνες και βοήθησε να εδραιωθεί η Επανάσταση στη Νότια Ελλάδα. Ο τόπος μας εδώ είχε πολλά θύματα και έπαθε μεγάλες καταστροφές, αλλά η προσφορά του στον γενικότερο αγώνα της πατρίδας μας ήταν ανεκτίμητη. Δίκαια λοιπόν τιμούμε τον αγώνα αυτό και στον Πολύγυρο γίνονται εκδηλώσεις για την έναρξη της Επανάστασης της Χαλκιδικής, κάθε χρόνο.
Φέτος το Δήμο Αρναίας τον εκπροσώπησε το σχολείο μας στις εκδηλώσεις της Κυριακής 16/5/2010 στον Πολύγυρο. Το τμήμα των μαθητών που αποτελούνταν από το σημαιοφόρο του σχολείου μας, Χριστοδούλου Βαγγέλη και τους παραστάτες, Αγράγγελο Δημήτρη, Αργυρού Κατερίνα, Κεφαλά Λίνα, Παπαγγέλου Βάσω, Πρόγιο Νίκο και Χάιτα Λεωνίδα, με τη συνοδεία του δασκάλου τους Τσόχα Δημητρίου, παρέστη στη Δοξολογία και στην κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον. Μετά ακολούθησε παρέλαση μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
Αγράγγελος Δημήτρης-Χριστοδούλου Βαγγέλης Στ΄ τάξη



Κ_ _ _ _ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΚΑΚΟΣ
Α_ _ _ _ _ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Λ_ _ _ _ _ _ _ _ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΜΠΕΝΟΥΝ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Ο _ _ _ _ _ _ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ
Κ_ _ _ _ _ _ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ
Α _ _ _ _ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Ι_ _ _ _ _ TO ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΒΟΤΣΑΛΟ (ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ)
Ρ_ _ _ _ ΑΚΟΥΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ Σ’ΑΥΤΟ
Ι_ _ _ _ ΗΤΑΝ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ……..

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΙΟΥΤΗ & ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΥ Στ΄τάξη

2 σχόλια:

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ είπε...

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Τάξεις Ε΄-Στ΄ είπε...

Ευχαριστούμε πολύ!!!