Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ[Η εφημερίδα της τάξης μας]

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ
Το φετινό τεύχος έχει αρκετά θέματα . Ένα από αυτά είναι η προστασία των ζώων. Άγρια, αδέσποτα, ανυπεράσπιστα, απειλούμενα υπό εξαφάνιση ζώα χρειάζονται την προστασία μας. Γι’ αυτό αναλάβαμε να γράψουμε ένα άρθρο για τα παραπάνω ζώα.
Ο σκύλος και η γάτα είναι ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο, μετά από δική του επιλογή. Ο σκύλος, γρήγορα γίνεται για το αφεντικό του ένας ανεκτίμητος φίλος και η κοινή τους ζωή διαρκεί πολλά χρόνια. Η γάτα είναι το πιο ενδιαφέρον και συνάμα το πιο μυστηριώδες ζώο. Η θαυμαστή ευλυγισία της και αντοχή, η ήρεμη ιδιοσυγκρασία της, η αυτάρκεια και η υπερηφάνειά της, οι μυθικές σχεδόν πέντε αισθήσεις της, την κάνουν ένα σύντροφο πραγματικά συναρπαστικό.
Ο ίδιος ο άνθρωπος, όμως, που επέλεξε αυτά τα πλάσματα να αποτελούν τη συντροφιά του "προκάλεσε" και ένα τραγικό γεγονός: ένας μεγάλος αριθμός από αυτά είναι αδέσποτα. Αδέσποτα ζώα, είναι τα ζώα χωρίς "δεσπότη", χωρίς ιδιοκτήτη. Μόνον ο χαρακτηρισμός "αδέσποτα" δηλώνει καθαρά ότι είναι κάτι που εμείς (οι άνθρωποι) προκαλέσαμε.
Στη φύση, υπήρχε πλήρης ισορροπία μεταξύ των ζωντανών οργανισμών και όλα τα πλάσματα ζούσαν ελεύθερα και ασφαλή. Η πολιτισμική εξέλιξη, που εμείς καταφέραμε, εγκλώβισε τα ζώα, αβοήθητα, σε δρόμους, τσιμεντένια κτίρια και περιοχές άγονες. Και ενώ εμείς δημιουργήσαμε το "πρόβλημα", το διαιωνίζουμε, αλλά το τραγικότερο είναι ότι αντιδρούμε σε αυτό και αρνητικά.
Πρέπει να γίνει κατανοητό:
Τα αδέσποτα ζώα δεν είναι βρώμικα αντικείμενα ή πηγές μολύνσεως. Είναι ζωντανά πλάσματα, που εμείς εγκαταλείψαμε.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι η ουσία του "προβλήματος", ώστε να οδηγηθούμε στη λύση του. Διαφορετικά δημιουργείται ένας "φαύλος κύκλος".
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ζωής των αδέσποτων είναι 3 χρόνια. Δυστυχήματα, ασθένειες, επιπλοκές γέννας, ασιτία δεν επιτρέπουν σε αυτά να ζήσουν περισσότερο.
Στο σκύλο, η διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής του είναι περίπου 8 χρόνια. Ο σκύλος κάνει δυο τοκετούς ανά έτος. Σε κάθε τοκετό γεννιούνται 8 έως 10 κουτάβια, άρα μιλούμε για 16 έως 20 κουτάβια, ανά έτος, για τα αδέσποτα σκυλιά που ζευγαρώνουν ελεύθερα. Έτσι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής τους, αν αυτά ζήσουν 6-8 χρόνια, γεννιούνται 96-120 κουτάβια από κάθε αδέσποτο θηλυκό. Από αυτά τα κουτάβια τα μισά είναι θηλυκά, με αποτέλεσμα η ιστορία να επαναλαμβάνεται και η κατάσταση, διαρκώς, να επιδεινώνεται.
Στη γάτα, η διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής της είναι 7-8 χρόνια. Η γάτα κάνει 3 τοκετούς, ανά έτος και σε κάθε τοκετό γεννά 4-6 γατάκια, άρα γεννά περίπου 12-18 γατάκια το έτος. Επομένως σε 7-8 χρόνια αν ζήσει η γάτα, γεννά 96-144 γατάκια, από τα οποία τα μισά περίπου είναι θηλυκά. Τα νούμερα είναι τραγικά και μιλούν από μόνα τους.
Το δυστύχημα είναι ότι στα προηγούμενα νούμερα προστίθεται και ένας μεγάλος αριθμός ζώων από ιδιοκτήτες που παράτησαν τα δικά τους ζώα, επειδή είτε τα βαρέθηκαν, είτε ήταν περίοδος διακοπών και δεν είχαν τί να τα κάνουν καθώς και από ιδιοκτήτες, που όταν γεννούν τα θηλυκά τους ζώα, παρατούν τα μικρά, γιατί δεν ξέρουν πού να τα δώσουν.
Οι λύσεις είναι φανερές:
1) Να μην εγκαταλείπονται ενήλικα ζώα ή μικρά. Στην εποχή μας, είναι εύκολο, με τα τόσα μέσα που διαθέτουμε, να βρεις κάποιον, που αγαπά τα ζώα για να χαρίσεις ένα ζωάκι. Αγγελίες εφημερίδων και περιοδικών, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ο κτηνίατρος της περιοχής σας, μπορούν να βοηθήσουν.
2) Ταυτότητα, σήμανση και στείρωση των αδέσποτων που ήδη υπάρχουν. Μ' άλλα λόγια τα αδέσποτα ζώα, σταδιακά, συλλέγονται, γίνεται έλεγχος της υγιεινής τους κατάστασης, εμβολιασμός τους, αποπαρασίτωσή τους (δίνονται χάπια για εχινόκοκκο) και στείρωση όλων των θηλυκών. Σ' αυτή τη λύση βέβαια, χρειάζεται η συνεισφορά ανθρώπων, που είναι ευαισθητοποιημένοι στα ζώα και κρατικών μηχανισμών, που αποτελούν την οικονομική πηγή. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η τοπική αυτοδιοίκηση κάθε δήμου και κοινότητας υποχρεούται να χορηγεί κάποιο ποσό, το οποίο δεν είναι μεγάλο, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό. Έτσι δε θα έχουμε το τραγικό θέαμα ζώων να σκοτώνονται καθημερινά, ζώων να ψάχνουν και να απλώνουν παντού τα σκουπίδια, δημιουργώντας πρόβλημα υγιεινής, ενώ θα εκλείψει και μια βασική πηγή μετάδοσης ασθενειών σε άλλα μη αδέσποτα ζώα και σε ανθρώπους.
Συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση της δεύτερης λύσης χρειάζεται:
•Ομάδα κτηνιάτρων, για τη διενέργεια των στειρώσεων.
•Χώρος αναμονής και μετεγχειρητικής εξέλιξης, που διαρκεί μία εβδομάδα για το κάθε ζώο.
•Άτομα με διάθεση και ευαισθησία, που θα βοηθούν στην περίθαλψη των ζώων.
•Χρήματα, για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων, που μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με καλή οργάνωση των χειρουργείων.
Άρα, είναι φανερό ότι το να νοιαζόμαστε ή να παραπονιόμαστε, μόνο θεωρητικά, δε φτάνει. Απαιτείται συνεργασία και κατανόηση για τη λύση του "προβλήματος": αδέσποτα ζώα. Ας μην περιμένουμε μόνον από τους άλλους και μεταθέτουμε τις δικές μας ευθύνες.
Η ανθρωπιά και η ευαισθησία είναι δύο έννοιες αφηρημένες. Καιρός, λοιπόν, να δραστηριοποιηθούμε και να τους δώσουμε νόημα.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΣΩ & ΧΙΟΥΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤ΄ΤΑΞΗ

Έθιμα και παραδόσεις της Αποκριάς
Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Μπορεί στην Πάτρα να χτυπά η καρδιά του Καρναβαλιού, ωστόσο εκδηλώσεις διοργανώνονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την ιστορία, την παράδοση αλλά και τη σύγχρονη ζωή.
Η Ξάνθη είναι γνωστή για το καρναβάλι της, τη μεγαλύτερη εκδήλωση σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς με το "κάψιμο του Τζάρου" στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο "Τζάρος" ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, οι κάτοικοι τον καίνε, ώστε το καλοκαίρι να μην υπάρχουν ψύλλοι. Ακολουθεί η ρίψη εκατοντάδων πυροτεχνημάτων που κάνουν τη νύχτα μέρα.
Στη Νάουσα, κάθε χρόνο αναβιώνει το έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες" που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία.
Οι Γενίτσαροι φορούν φουστανέλες, τσαρούχια, μάλλινες μακριές κάλτσες και γιλέκο, ενώ στο πρόσωπο φέρουν κερωμένο πανί με ζωγραφιστό μουστάκι. Στο κεφάλι, στη μέση και στο χέρι τους δένουν από ένα μαντήλι, ενώ στο λαιμό κρεμούν σταυρό και αλυσίδα με φυλακτό. Οι Μπούλες είναι επίσης άνδρες, ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και στο πρόσωπο φορούν βαμμένες μάσκες. Σύμφωνα με το έθιμο, τα χρόνια της τουρκοκρατίας οι αρματολοί έβρισκαν στις Απόκριες την ευκαιρία να κατέβουν στην πόλη μασκαρεμένοι και να γλεντήσουν με συγγενείς και φίλους, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι.
Στην Κοζάνη, ζωντανεύει ο "Φανός", τον οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί. Κάτοικοι και επισκέπτες χορεύουν και τραγουδούν τα "Ξιανέντραπα" αλλά και τραγούδια κλέφτικα, της αγάπης και της ξενιτιάς. Η γιορτή κορυφώνεται τα ξημερώματα της Καθαρής Δευτέρας, οπότε βραβεύονται οι καλύτεροι Φανοί.
Στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης εμφανίζονται οι Κουδουνοφόροι, κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας. Με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες. Πρόκειται για μια "αναίμακτη θυσία στους νεκρούς", ενώ οι εκδηλώσεις της Απόκριας κλείνουν με το έθιμο των μετανοιών. Οι μεγαλύτεροι δίνουν άφεση αμαρτιών στους μικρότερους που με πολύ σεβασμό επισκέπτονται τους μεγαλύτερους, τους φιλούν το χέρι και τους προσφέρουν ένα πορτοκάλι.
Στην Καστοριά, οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις "Μπουμπούνες", γύρω από τις οποίες στήνεται χορός με την συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων. Στο τέλος, οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα .Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο "χάσκαρης". Στην άκρη ενός πλάστη δένεται μία κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αβγό. Ο αρχηγός της οικογένειας κρατά τον πλάστη και τον κατευθύνει στα στόματα των μελών, οι οποίοι προσπαθούν να το "χάψουν". Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι εκδηλώσεις έχουν λαογραφικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια τους, προσφέρονται δωρεάν άφθονο ντόπιο ρακί και κρασί, λουκάνικα, παραδοσιακός χαλβάς και χωριάτικες πίτες, ενώ μουσικές συναυλίες, χορευτικά σχήματα, εκδηλώσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, αποκριάτικων στολών, χειροτεχνίας κ.α. δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στο καρναβάλι. Στο Λιτόχωρο Πιερίας αναβιώνουν έθιμα που έχουν σκοπό τον εξαγνισμό των κακών πνευμάτων και της κακοτυχίας. Αυτό επιτυγχάνει ο Χορός των βωμολόχων που περιδιαβάζει όλο το χωριό με πειράγματα για όλους τους περαστικούς. Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς ανάβουν τα καπό τις οποίες στήνεται ξέφρενο γλέντι. Στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, αναβιώνει το έθιμο του γιαουρτοπόλεμου, που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία. Στη Δημητσάνα οι απόκριες κορυφώνονται με το κάψιμο του «μακαρονά». Στη Σκύρο, οι επισκέπτες θα ζήσουν από κοντά το έθιμο του "γέρου και της Κορέλας". Άντρες φορούν την παραδοσιακή φορεσιά του σκυριανού βοσκού και στη μέση τους κρεμούν μεγάλες κουδούνες. Στη Νάξο, οι άντρες φορούν φουστανέλες και μάσκες και τριγυρνούν στις γειτονιές χορεύοντας και τραγουδώντας.
Στην Άμφισσα αναβιώνει το έθιμο των «Στοιχειών». Πρόκειται για μια αποκριάτικη γιορτή που ζωντανεύει θρύλους και παραδόσεις της πόλης.
ΧΑ΄Ι΄ΤΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ-ΣΤ΄ΤΑΞΗ


ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη νεοφώτιστη Καβάλα με 2-0 και..πλέον το πρωτάθλημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον!
Όλα τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής:
Ημερομηνία
Ομάδες
Αποτέλεσμα
13/02/2010
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟΚ
0 - 1
13/02/2010
SΚODA ΞΑΝΘΗ - ΛΑΡΙΣΑ
0 - 1
13/02/2010
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΑΕΚ
1 - 2
14/02/2010
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1 - 3
14/02/2010
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΚΑΒΑΛΑ
0 - 2
14/02/2010
ΑΡΗΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
2 - 1
14/02/2010
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ
0 - 0
14/02/2010
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
1 - 1


ΚΑΡΑΝΤΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΣΤ΄ΤΑΞΗ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΠΕΜΠΕΙ S O S
...για την καταστροφή που υφίσταται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρέπει να ενδιαφερθούμε όλοι και να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην καταστραφεί ότι πιο πολύτιμο έχουμε, το φυσικό μας περιβάλλον.
Φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ορισμένοι ρύποι όπως το διοξείδιο του άνθρακα, ενεργούν όπως τα πλαστικά καλύμματα ενός θερμοκηπίου επιτρέποντας την είσοδο των ηλιακών ακτινών, αλλά εμποδίζοντας την έξοδο της θερμότητας. Αυτό το θερμικό φράγμα έχει ήδη αλλάξει το κλίμα της Γής.
Τρύπα του όζοντος
Το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας που προστατεύει τη Γη από της υπεριώδεις ακτίνες υφίσταται μια αλλοίωση. Οι χλωροφθοριούχοι άνθρακες που απελευθερώνονται από τα αεροζόλ, τις κλιματιστικές συσκευές κ.α. ταξιδεύουν στη στρατόσφαιρα και δημιουργούν τρύπες στο στρώμα του όζοντος.
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Δισεκατομμύρια τόνοι ρύπων εκπέμπονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα. Όλοι αυτοί οι ρύποι δεν χάνονται στον ουρανό, αλλά αφού προκαλέσουν ασφυξία στις πόλεις και επιδεινώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξαναπέφτουν στη Γη με τη μορφή της όξινης βροχής.
Ρύπανση των νερών
Πλέον χαρακτηρίζεται αρκετά κρίσιμη η κατάσταση των θαλασσών. Η γεωργία με τα λιπάσματα, η βιομηχανία με τα απόβλητα και οι κατοικίες με τα λύματα,

τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα έχουν μολύνει τα υπόγεια υδροφόρα κοιτάσματα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ποσότητα του πόσιμου νερού.
Στερεά απόβλητα
Λέγεται πως ο όγκος των ενοχλητικών αποβλήτων θα μπορούσε να γεμίσει σήμερα 28 εκατομμύρια βαγόνια κι ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Τριακόσιες περιοχές στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου απορρίπτονται τοξικά και πυρηνικά απόβλητα εμφανίζουν δείκτες υψηλής επικινδυνότητας. Στις χωματερές δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές υγειονομικής ταφής.
Πληθυσμιακή έκρηξη
Οι αυξανόμενοι αριθμοί δε θα προκαλούσαν ανησυχία αν η επέμβαση πάνω στη Γη από τους ανθρώπους ήταν ορθολογική.
Καταστροφή των δασών Κάθε δευτερόλεπτο καταστρέφεται και ένα κομμάτι του πνεύμονα της Γης, του παρθένου αμαζονιακού δάσους. Αν προσθέσουμε τις πυρκαγιές σε Ευρώπη και Αμερική συμπληρώνεται το πάζλ της καταστροφής.
ΑΡΓΥΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΣΤ΄ΤΑΞΗ
ΠΑΠΑΊ΄ΩΑΝΝΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ-Ε΄ΤΑΞΗ




Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
Στις 30 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, όπως καθιερώθηκε από το 1100 μ.Χ.. Η γιορτή τους, από το 1842, λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, μια και οι Τρεις Ιεράρχες ήταν Μεγάλοι Δάσκαλοι αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας. Οι Τρεις Ιεράρχες είναι: ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος. Η γιορτή τους είναι γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, γιορτή των δασκάλων και των μαθητών. Είναι γιορτή τόσο Σχολική όσο και Χριστιανική.
Σχολική είναι, γιατί οι Τρεις Ιεράρχες, ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς. Πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματα, διαθέτοντας ολόκληρη την περιουσία τους. Χριστιανική είναι, γιατί και οι τρεις ήταν ευσεβείς Ιεράρχες, επιφανείς θεολόγοι, με κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο, που διέθεσαν τη ζωή τους στην πίστη τους για το Χριστό. Μελέτησαν τους αρχαίους κλασικούς συγγραφείς και φιλοσόφους, και κατόρθωσαν να συμφιλιώσουν το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με την Χριστιανική Πίστη. Απέρριψαν τα ειδωλολατρικά στοιχεία και κράτησαν τις αρχές της διαλεκτικής σκέψης της ελληνικής παιδείας, ακολουθώντας τη συμβουλή του Αποστόλου Παύλου «να δοκιμάζουμε τα πάντα αλλά να κρατάμε το καλό». Έστησαν έτσι γέφυρες ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, ανάμεσα στη γνώση και την αρετή, ανάμεσα στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και την πραγματική αλήθεια της αγάπης, ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη, τον Ελληνισμό και το Χριστιανισμό. Δικαιολογημένα η εποχή τους ονομάστηκε: «Χρυσός Αιώνας της Εκκλησίας».
Το έργο των Τριών Ιεραρχών είναι πολύ μεγάλο. Όλοι οι φτωχοί, οι άρρωστοι, τα ορφανά και οι ηλικιωμένοι έβρισκαν καταφύγιο κοντά τους. Η μεγάλη τους καρδιά και η χριστιανική ψυχή τους γίνονταν στέγη για όσους είχαν ανάγκη. Ήταν τόση η καλοσύνη και η φιλανθρωπία τους, που δεν υπολόγισαν τα πλούτη και τα χρήματά τους. Τίποτα δεν κράτησαν για τον εαυτό τους. Όλα τα υπάρχοντά τους τα διέθεσαν για να δώσουν χαρά στους συνάνθρωπούς τους. Πολλές φορές οι Ιεράρχες με τα ίδια τους τα χέρια, έδεναν τις πληγές των αρρώστων. Τίποτε δεν τους φόβιζε. Ακόμη και τους λεπρούς περιποιούνταν. Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν και ιεραπόστολοι. Δίδασκαν τη Χριστιανική θρησκεία και το Λόγο του Θεού με πάθος, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μεγάλη τους μόρφωση, τους έφερε αντιμέτωπους και εχθρούς με βασιλιάδες και άρχοντες. Δίκαια, λοιπόν, ονομάστηκαν Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και Προστάτες των Γραμμάτων και των Σχολείων.

Πρόγιος Νικόλαος & Φράγκος Γεώργιος Ε΄ τάξη

Ο Καιρός στην Ελλάδα
Γενικές Πληροφορίες για το Κλίμα της Ελλάδας
Το κλίμα της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο μεσογειακό, παρόλο που το έδαφος και η γεωγραφική θέση της συμβάλλουν σε μια ιδιαίτερη ποικιλία καιρικών συνθηκών. Κάθε περιοχή της Ελλάδας διαθέτει ένα δικό της μικρό κλίμα που ξεχωρίζει από τις άλλες περιοχές της χώρας.
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ξεστά και ξηρά καλοκαίρια, καθώς και ήπιους και υγρούς χειμώνες. Υπάρχουν μεγάλοι περίοδοι ηλιοφάνειας που κάνουν την Ελλάδα ιδανική για διακοπές όλο το χρόνο. Πριν προγραμματίσετε τις διακοπές σας, σας προτείνουμε να ενημερωθείτε για την πρόβλεψη καιρού των ημερών που επιθυμείτε να επισκεφθείτε τη χώρα.
Παρουσίαση Κλίματος των Περιοχών της Ελλάδας
Η Αττική, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, οι χαμηλές σε υψόμετρο περιοχές της Κρήτης, η Πελοπόννησος (η ανατολική και νότια ακτή) και η Εύβοια διαθέτουν ξηρό, μεσογειακό κλίμα. Η καλοκαιρινή βροχή είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά στην περίπτωση που βρέξει, πρόκειται συνήθως για μπόρα μικρής διάρκειας. Ο καιρός το χειμώνα σ' αυτές τις περιοχές είναι υγρός, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ισχυρές βροχές. Στις ορεινές περιοχές, χιονίζει όταν είναι χαμηλή η θερμοκρασία, αλλά σύντομα τα χιόνια λιώνουν.
Το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό στη χερσαία Ελλάδα, στις περιοχές της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και στην κεντρική, ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο. Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από ζέστη και βροχές, ενώ ο χειμώνας είναι κρύος με πολύ χιόνι στα ορεινά. Το πρωί και το βράδυ χαρακτηρίζονται από ψύχρα, ιδιαίτερα στις ανοικτές περιοχές, όπως κοιλάδες και πεδιάδες, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός είναι πολύ ευχάριστος.
Ο καιρός στη δυτική Ελλάδα, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και στα νησιά του Ιονίου, είναι ήπιος, με αρκετή υγρασία. Το καλοκαίρι επικρατεί ζέστη, ενώ ο χειμώνας είναι πολύ ευχάριστος. Οι μπόρες είναι συχνές σ' αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη βλάστηση και εντυπωσιακό άγριο φυσικό τοπίο.
Οι Ορεινές Περιοχές της Ελλάδας
Οι ορεινές περιοχές χαρακτηρίζονται από έντονο κρύο και συχνή χιονόπτωση. Το καλοκαίρι είναι δροσερό, με κάποιες βροχερές μέρες. Αυτές οι περιοχές μπορεί να μην είναι τόσο γνωστοί προορισμοί όσο τα ελληνικά νησιά, ωστόσο είναι ιδανικές για χειμερινές διακοπές. Μπορείτε να περάσετε πολύ ευχάριστα στα ορεινά θέρετρα στο Πήλιο, τον Παρνασσό, το Χελμό, το Βέρνο, το Μαίναλο, το Βέρμιο, τον Ταΰγετο, το Βελούχι και την Πίνδο.
Η Ελλάδα του Ήλιου!
Ο καιρός της Ελλάδας είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο, αφού οι περισσότερες μέρες το χρόνο είναι ηλιόλουστες. Είναι ιδανικός για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ηλιοθεραπεία σε χρυσές αμμουδιές, κολύμπι και θαλάσσια σπορ σε καταγάλανα νερά, πεζοπορία και ποδήλατο σε θαυμάσιες ορεινές περιοχές, πικνίκ σε κατάφυτους λόφους και όχθες ποταμιών, εξερεύνηση σε παραδοσιακά χωριά κι επισκέψεις σε εντυπωσιακά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία. Εάν αναζητάτε έναν προορισμό διακοπών, ο οποίος να διαθέτει υπέροχο κλίμα και μαγευτικά τοπία, η Ελλάδα αποτελεί ιδανική επιλογή.
ΚΑΡΑΝΤΩΝΑΣ ΔΗΜ. & ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΛ.

Η γρίπη των χοίρων: Τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε
Η γρίπη των χοίρων είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προσβάλλει του χοίρους. Προκαλείται από ένα ιό της γρίπης τύπου Α, H1N1. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις εποχές του χρόνου αλλά είναι συχνότερη το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως η γρίπη. Σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς μεταφέρονται σε άλλους ανθρώπους με το φτάρνισμα ή το βήχα. Η άμεση (φιλιά, χειραψία) ή έμμεση επαφή μεταξύ των ανθρώπων είναι τρόπος μετάδοσης του ιού της γρίπης.
Τα σημεία και συμπτώματα που προκαλεί η γρίπη των χοίρων είναι ανάλογα με αυτά που προσκαλεί η εποχιακή γρίπη των ανθρώπων:
•Πυρετός, ρίγος
•Ληθαργία, κούραση
•Βήχας
•Μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος
•Ανορεξία
•Πόνος στο λαιμό
•Ρινόρροια
•Ναυτία, εμετοί, διάρροια
•Πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια
Επιδείνωση χρόνιων παθήσεων που προϋπάρχουν στον ασθενή
Τα ακόλουθα σημεία στα παιδιά δείχνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη ιατρικής περίθαλψης:
· Δυσκολίες αναπνοής ή μεγάλη συχνότητα αναπνοών (ταχύπνοια)
· Ανωμαλίες του χρώματος του δέρματος όπως μελάνιασμα ή έντονη ωχρότητα
· Δυσκολία ξυπνήματος, επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης
· Δυσκολία πρόσληψης υγρών από το στόμα
· Σύγχυση με έντονη ερεθιστικότητα του παιδιού
· Συμπτώματα γρίπης που ενώ φαίνεται να υποχωρούν επανέρχονται με χειρότερο πυρετό και βήχα
· Πυρετός που συνοδεύεται από εξάνθημα
Στους ενήλικες τα προειδοποιητικά σημεία που δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη επείγουσας ιατρικής περίθαλψης είναι:
· Δυσκολίες αναπνοής, δύσπνοια
· Πόνος ή αίσθημα έντονης πίεσης στο θώρακα ή στην κοιλιά
· Ξαφνική ζαλάδα
· Σύγχυση
· Σοβαροί ή επίμονοι εμετοί
Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στο ιστορικό και σε συμπληρωματικές εξετάσεις που τεκμηριώνουν την ύπαρξη του ιού σε υγρά ή φλέγματα που λαμβάνονται από το αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς. Οι ασθενείς αποβάλλουν τους ιούς για διάστημα 4 έως 5 ημερών από τη μέρα έναρξης των συμπτωμάτων της νόσου.
Ωστόσο μερικοί ασθενείς και ιδιαίτερα τα παιδιά μπορεί να αποβάλλουν ιούς για μέχρι 10 μέρες μετά από την έναρξη της ασθένειας και έτσι είναι σε θέση να μεταδίδουν τον ιό. Η ταυτοποίηση του ιού της γρίπης τύπου Α, H1N1 της γρίπης των χοίρων γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
Η θεραπεία βασίζεται σε αντιιικά φάρμακα. Για τη θεραπεία της νόσου, τα φάρμακα πρέπει να δίνονται όσο το δυνατό πιο γρήγορα μετά από την εκδήλωση της νόσου. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα εάν τα φάρμακα δίνονται στις πρώτες δύο μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα βασικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού της γρίπης των χοίρων:
· Τακτικό πλύσιμο των χεριών. Πλένετε τα χέρια σας μετά από φτάρνισμα ή βήχα. Χρησιμοποιείτε κατά προτίμηση νερό και σαπούνι. Τα σκευάσματα για καθαρισμό των χεριών που περιέχουν αλκοόλη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
· Κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά το βήχα και το φτάρνισμα. Πετάτε τα χαρτομάντιλα μετά από τη χρήση τους.
· Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Οι μολυσματικοί παράγοντες (ιοί, βακτηρίδια, παράσιτα, μύκητες) συχνά μεταδίδονται όταν ένα άτομο αγγίζει κάτι που έχει επιμολυνθεί από αυτούς και μετά αγγίζει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.
· Τακτικός καθαρισμός των επιφανειών με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή όταν εργαζόμαστε ή που χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους.
· Αποφυγή στενής επαφής με ανθρώπους που ασθενούν από γρίπη. Εάν εσείς οι ίδιοι ασθενείτε με γρίπη, κρατείτε απόσταση από
άλλους για να τους προστατεύετε.
· Εάν έχετε γρίπη είναι προτιμότερο εάν μπορείτε, να μένετε σπίτι παρά να είστε άρρωστοι στη δουλειά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να γιατρευτείτε γρηγορότερα και να αποτρέψετε τη μετάδοση της νόσου σε άλλους. Προστατεύετε και φροντίζετε τον εαυτό σας με το να κοιμάστε αρκετά, να είστε σωματικά δραστήριοι κάνοντας τακτικά άσκηση, να διαχειρίζεστε σωστά το στρες, να πίνετε άφθονα υγρά και να επιλέγετε για τη διατροφή σας, θρεπτικά και ενισχυτικά για την υγεία τρόφιμα και φαγητά.
ΚΑΡΑΝΤΩΝΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ-ΣΤ΄ΤΑΞΗ
ΚΕΦΑΛΑ ΛΙΝΑ-Ε΄ΤΑΞΗ
ΜΑΛΤΕΖΟΥ ΧΡΥΣΑ-Ε΄ΤΑΞΗ


ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ
Καραντώνας Μιχάλης Στ΄ τάξη, Κεφαλά Λίνα & Μαλτέζου Χρύσα-Ε΄ τάξη
1.Με το κρύο τη φοράει, με τη ζέστη τη μαδάει. Τι είναι; (Η αλεπού και το τρίχωμά της)
2.Τι σχέση έχουν ένας ελέφαντας και ένα κουνούπι;( Έχουν προβοσκίδα)
3.Αυτό τετράποδο τις γάτες κυνηγάει, με λύκους έχει πόλεμο και τα μαντριά φυλάει.(Ο σκύλος)
4.Σαν βόδι μουγκρίζει, σαν φίδι σφυρίζει, σαν άλογο τρέχει, μα ποδάρια δεν έχει.(Το τρένο)
5. Μια μητέρα φτερωτή κάνει παιδί αφτέρωτο και το αφτέρωτο παιδί γεννά μητέρα φτερωτή.Τι είναι;(Η κότα και το αυγό)
6.Αν με κυνήγι πάντα ζω, τουφέκι δε βασταίνω ψαράς δεν είμαι, μα παντού τα δίχτυα μου τα στέννω.(Η αράχνη)
7. Πίσω απ' άσπρο φράχτη κόκκινο σκυλί γαβγίζει. Τι είναι;(Η γλώσσα με τα δόντια)
9.Έχω ένα βαρελάκι κι έχει δυο λογιών κρασάκι.(Το αυγό)
10.Κολοκύθι επτάτρυπο, κάθε τρύπα κι όνομα. Τι είναι;(Η φλογέρα)

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Μηλόπιτα
Μια εναλλακτική λύση ακόμη και για πρωινό, για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό.
Μια απλή και εύκολη συνταγή, ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας.
Υλικά:
4 αυγά
2 κούπες ζάχαρη
1 μπέικιν πάουντερ
2 κούπες φαρίνα
4-5 μεγάλα και αφράτα μήλα (ανάλογα με το ταψί που χρησιμοποιούμε)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη φαρίνα στο μίξερ όλα μαζί μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και να γίνουν ένα μίγμα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και ζάχαρη. Κόβουμε τα μήλα και τα τοποθετούμε στο ταψί καλύπτοντάς το ολόκληρο. Βάζουμε 2 κουταλιές λιωμένο βιτάμ πάνω στα μήλα και περιχύνουμε με το μίγμα. Το ψήνουμε στους 180 °C για 30 λεπτά περίπου.
Απολαύστε το σκέτο ή συνοδέψτε το με παγωτό της αρεσκείας σας... Όπως και να επιλέξετε πάντως να το γευτείτε, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει...
Αγράγγελος Δημήτρης & Χριστοδούλου Βαγγέλης Στ΄ τάξη
Μμμ! Νόστιμο γαλατάκι που μεγαλώνει τα γατάκια!!

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-1ο ΤΕΥΧΟΣ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Μάθημα γραμματικής
Στο μονοθέσιο σχολείο ορεινού μικρού χωριού κάπου στη Θεσσαλία ρωτάει η δασκάλα τον πιο καλό μαθητή. "Γιωργή, ξέρεις να μου πεις μια λέξη με πολλά ου;" "μουστουκούλουρου, κυρία...!"
"Πες μου τώρα και τρεις μονοσύλλαβες λέξεις.." " σταρ, μλαρ, πλαρ, κυρία....!" (σιτάρι, μουλάρι, πουλάρι).

Αγράγγελος Δημήτριος
Χριστοδούλου Ευάγγελος
Στ΄ τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: