Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΠΑΤΟΥΧΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ

Ήρωας μας είναι ο μίκρος Μανώλης από ένα χωριό στην Κρήτη.Δεν του αρέσουν τα γράμματα και το σχολείο το θεωρούσε κολαστήριο.
Μην μπορώντας να αντέξει την πίεση ο Μανώλης τα βρόντηξε όλα και πήγε στο βούνο κι έγινε βοσκός για να γλιτώσει. Εκεί πάνω έχοντας παρέα τα βουνά,τους βράχους,της πηγές και τον αντίλαλο του περνούσαν τα χρόνια.Ο Μανώλης μεγάλωσε κι εγίνε άντρας σωστός. Μια μέρα λοιπόν αποφάσισε να γυρίσει στο χωριό του.Κι επειδή είχε μεγάλες πατούσες και σκόνταφτε συνέχεια τον κορόιδευαν Πατούχα.
Ο Μανώλης δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοςστεί στον πολιτισμό και να μάθει να μιλά με τους ανθρώπους,γιατί πρώτα έμοιαζε σαν άγριο θηρίο.
Τελικά όμως αν και απογοητεύτηκε, τα κατάφερε.Μάλιστα αγάπησε και μια κόπελα την Πηγιώ,όπου και θα παντρεύονταν και θα ζούσαν ευτυχισμένοι στο χωριό του.



Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο κατάλαβα ότι η μόρφωση είναι τα πάντα για τον άνθρωπο.Χωρίς αυτήν ούτε να μιλήσουμε θα μπορούσαμε ούτε να φερθούμε σωστά.
Τα αισθήματα όμως δεν έχουν καμία σχέση με τη μόρφωση, αύτα τα αποκτά ο άνθρωπος από τη μέρα που θα γεννηθεί και από το περιβάλλον στο οποίο ζεί.
Έτσι κι ο Πατούχας, αν και αμόρφωτος, δεν έχει κακία για κανέναν.Συμπαθούσε όλο τον κόσμο.
Πρέπει κι εμείς να μάθουμε γράμματα αλλά να μην ξεχνάμε πότε να είμαστε άνθρωποι με αγάπη πρός τον συνάνθρωπό μας αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.



ΧΡΎΣΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: