Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΓΙΟΥΣΟΥΡΙ του Α. ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ

Ήταν ένα μικρό παιδί στα σπάργανα και άκουγε συνέχεια από καραβοκύρηδες και ναυτικούς τη λέξη γουσούρι και δεν ήξερε τι σημαίνει, αλλά όταν την άκουγε, φοβόταν.
Έτσι μια μέρα αποφάσισε να ρωτήσει τον πατέρα τι σημαίνει γιουσούρι,ο πατέρας του δυσκολέυτηκε να του εξηγήσει αλλά του είπε πως ήταν στο Βόλο, στη θάλασσα βαθιά και πως από αυτό είχε κόψει ένα κομμάτι ξύλου και το έκανε πίπα.
Το μικρό παιδί υποσχέθηκε στον πατέρα του πως όταν γινόταν 20 χρονών θα πήγαινε να ξεριζώσει αυτό το γιουσούρι από τη θάλασσα.
Πέρασαν αρκετά χρόνια και έγινε εικοσάχρονος και σφουγγαράς και με το καράβι του φίλου του , πήγαν να δουν και να ξεριζώσουν του γιουσούρι. Στην αρχή δεν βρήκαν τίποτα και απελπίστηκαν είπαν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής. Εκεί που γύριζαν όμως κάτι είδαν ,σταμάτησε το καράβι και με το τσεκούρι κατέβηκε στο βυθό.Το γιουσούρι που ήταν δέντρο μόλις πήγε να το κόψει ξύπνησε . Μια, δυο ,τρείς τελικά τα κατάφερε, το ξερίζωσε και άρχισε να το τραβάει με τη βάρκα.
Επιτέλους έφτασαν, όμως τι να δούν ....... το σκοινί ήταν κομμένο και το γιουσούρι ήταν πάλι στη θάλασσα.


Μου έκανε εντύπωση το πείσμα του αγοριού και ότι παρόλο που στο τέλος δεν τα κατάφερε η προσπάθεια μετράει.Λίνα Κεφαλά ΣΤ΄ τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: